Zlepšit svět může každý z nás, chce to jen začít. U sebe 🙋‍♀️

Co Martinu hryže ✍​

Dost často se musím smiřovat s tím, že nezachráním celý svět a že zlý věci se budou dít pořád. Někdy to snáším líp, jindy hůř, co mi ale pomáhá celkem výrazně je to, když přestanu řešit špatnosti ostatních a zaměřím se na svoje dobré počiny!

Není to žádná novinka. Když chci něco změnit, musím začít u sebe. Náš projekt Click and Feed už beru jako samozřejmost, potřebovala jsem ale víc. A tak jsem se do toho dala a rozhodla se vám ukázat, jak víc se snažím zlepšovat svět kolem sebe já. Věřím, že každá malá změna k lepšímu se počítá. Nemám s nikým domluvenou žádnou spolupráci, jsou to jen moje poznatky – hodiny s kámoškama na kafi 😀, čtení knížek, článků a hlavně vlastní zkušenosti, které za mě fungují a třeba budou fungovat i vám. Za každou vaši zkušenost budu moc ráda. Když to dobro takhle společně pošérujeme, tak mi neříkejte, že se něco nepohne!

Vegan – Cruelty Free – BIO 🌿

SLOVNÍČEK ✍
  • Vegan produkty = produkty neobsahují složky živočišného původu
  • Cruelty free značka = její produkty nebyly testovány na zvířatech, ani výrobcem, ani žádnou třetí stranou. Neexportuje své zboží do zemí, kde je testování na zvířatech vyžadováno zákonem, například v Číně.
  • Palmový olej = Získává se z palmy olejné, která je známá svými negativními důsledky nejen na zdraví lidí, ale také na domorodé obyvatele a na životní prostředí.
  • BIO = Ekologičtí zemědělci hospodaří s respektem k přírodě, nepoužívají chemické ochranné prostředky ani umělá hnojiva, hospodářská zvířata chovají s ohledem na jejich fyziologické potřeby a bez přikrmování antibiotiky a preventivními léky. Poznáte je podle označení zelené zebry a lístečku:

Tohle jsou pojmy, které je podle mě dobré znát. Já si podle nich vybírám jídlo, kosmetiku i drogerii a jsem spokojená. Všechno je dobrý, voňavý, zdravý, funkční a pozor, není to žádný cenový masakr 👍

 

1. část – Jídlo je základ všeho 🍽️

A proto je fajn o něm přemýšlet. Pochopila jsem, že se mi to vrátí nejen na dobrém pocitu, ale hlavně na zdraví, množství energie i celkovém vzhledu těla a tváře.

Nejtěžší je začít

Není vůbec jednoduché vyjet ze zajetých kolejí a začít se stravovat jinak, jinak nakupovat a nedej bože jinak vařit 😀. Já dřív nevařila skoro vůbec, zaskakovala maminka, pak restaurace, Foodora, … Změna u mě nastala s narozením Alfréda, kdy se nová touha po tom, abych mu dávala to nejlepší, spojila se stávající touhou zlepšovat život zvířat. Už nebylo úniku. Musela jsem začít o věcech fakt přemýšlet, zjišťovat si informace, plánovat, co a kde koupím, zkoušet jedno nové jídlo za druhým. Pro někoho pohoda, pro mě obří výzva. Ono když jste zvyklí vařit maximálně vývar, špagety s kečupem a krůtí karbanátek, tak je pak velká výzva prakticky všechno 😅. Už nějakou dobu ji ale úspěšně podstupuju a den ode dne jsem radši, že jsem se odhodlala.

Inspirace je všude spousta

Inspiraci sbírám všude kolem sebe. Na sociálních sítích, v restauracích, u kamarádů, nebo na kulinářských webech. Tou první inpirací pro mě ale byl instagram Dominiky Pokludové. Dominika si mě získala tím, že ukazuje vegetariánské recepty, které jsou super easy a neskutečně chutnají. Zatím všechno, co jsem podle ní uvařila se mi povedlo a mělo velký úspěch! Tím ale nechci tvrdil, že maso úplně zmizelo z našeho jídelníčku.

Maso

Moje hlavní pravidlo zní: masa méně, ale kvalitní

Já sama maso skoro nejím. Pro manžela a syna kupuju farmářské na Rohlíku, Košíku nebo u malých prodejců, kteří spolupracují s konkrétními farmami, kde je zřejmý původ zvířete a je z lokálních zdrojů, nejčastěji beru krůtí. Vepřové vůbec. Obchodní řetězce vynechávám taky úplně. Bohužel, v mém dobrém rozhodnutí mě utvrdila nedávná kauza kuřat z Alberta, kde jasně vidíte, že za krásnou reklamou se schovávají zmrzačená nemocná zvířata, která to samé udělají vašemu zdraví. Díky, ale nechci

Bezmasé pondělky

Odlehčení vlastnímu organismu i úleva zvířatům formou bezmasých pondělků doporučuje kromě doktorů a ekologů i držitelka dvou Oskarů Emma Stone 😊. Já tím u manžela začala taky a vůbec neprotestuje, naopak, naše zelené pondělky si celkem dost oblíbil. Tak třeba budou bavit i vás 😊. Pokusím se vám je pravidelně zprostředkovávat, když Bůh (rozuměj Alfréd) dá.

Mléko výjimečně

Mléčný průmysl je pro zvířata peklo, ale to tady teď nechci nějak víc rozebírat, jak už jsem říkala, jdu na to z té pozitivní stránky a začínám u sebe.

Kravské mléko si dávám občas do granoly a občas do těsta, když něco peču. Jinak ho nepoužívám. Díky malé spotřebě si můžu dovolit dražší variantu – vybrala jsem polotučné mléko Kunín Bio (má zebru i lísteček – viz slovníček pojmů 😊), které není z žádných krutých velkochovů a má dlouhou trvanlivost. To střídám s hráškovým mlékem, které je sladké a krásně se hodí do kafe, cereálií i smootiečka.

Mléčné výrobky

Pro mě asi nejtěžší změna. Miluju sýry. Takže jsem začala alespoň tím, že se snažím kupovat BIO kvalitu, ale přiznávám, že ne vždycky to dodržím. Veganské sýry mi bohužel nechutnají, takže za jakoukoliv jinou variantu, kterou jste si oblíbili vy, budu vděčná.

Vajíčka

Nikdy nekupuju klecáky ani haly. Rozhodila jsem sítě ve svém okolí a beru vajíčka od těch, co mají vlastní slepice. Pokud zrovna nemají, koupím dražší vejce z volného chovu 🐥. Nejčastěji Dellmart.

Kdybych měla shrnout svoje základní pravidla, kterými se při nákupu jídla snažím řídit, bylo by to takhle:

  • 👉 Omezit spotřebu masa
  • 👉 Při nákupu potravin dbát na jejich původ
  • 👉 Kupovat lokální věci
  • 👉 Šetřit jídlem

Ještě je tu ten palmový olej 🌴

A pozor, když cítím, že mám ještě kapacitu, zkouším se vyhýbat palmovému oleji.

Mám aplikaci Palm Oil Scanner, která je zdarma. Stačí přes ní naskenovat čárový kód produktu a hned víte, co kupujete a jestli to bude mít dopad na deštné pralesy.

No, není toho málo, ale dělá mi dobře vědět, že pro sebe i přírodu dělám, co je momentálně v mých silách a že mám spoustu věcí ve svých rukou. Za každý váš tip na další progres budu moc vděčná!

Martina ❤️

Poslední příspěvky